Over mij

Mijn foto
Gent, Oost-Vlaanderen, Belgium

zondag 27 oktober 2013

VIER ZWAAR-GEHANDICAPTE KITTENS OVERGEDRAGEN AAN DE KATTENBRIGADE


 
 
Een paar weken geleden werden bij de dierenarts vier moederloze en zwaar-gehandicapte kittens binnengebracht, met de bedoeling om hen te laten inslapen. De kleine hersenen zijn bij alle vier zwaar aangetast, wat verschillende oorzaken kan hebben. Ofwel heeft hun mama de kattenziekte overleefd, ofwel zijn ze het gevolg van incest...in elk geval zullen deze katjes heel hun leven extra zorgen en begeleiding nodig hebben. Niet evident!
 
Kat de Goede Hoop zat dan ook met de handen in het haar. Nog  meer (achter-)blijvertjes erbij was (en is) om diverse redenen echt geen optie, maar inslapen al evenmin, dus wat nu gemiauwd??
 
Een zoektocht op internet leidde mij naar de Kattenbrigade.  Een vrij recent initiatief van twee jonge vrouwen die grosso modo hetzelfde werk doen als Kat de Goede Hoop : zich ontfermen over straatlopers, hen alle noodzakelijke medische zorgen geven en hen vervolgens via diverse sites, proberen herplaatsen.
 
Hun website (www.everyoneweb.com/de kattenbrigade) zag er pico bello uit : duidelijk en informatief, zonder overbodige franje en vrijwel dagelijks ge-update. En het allerbelangrijkste : ze willen zich in de toekomst (nog meer) gaan bezighouden met wat zij 'de blutskatjes' noemen; poezen die om welke reden dan ook onherstelbare schade hebben opgelopen en daardoor extra moeilijk plaatsbaar zijn.
 
Na een uitgebreide voorstelling van zowel Kat de Goede Hoop als de kittens in kwestie, kwam al gauw het verheugende antwoord : het viertal was van harte welkom!
 
De dag van vertrek diende zich aan. Er werd een speciaal transportbakje klaargemaakt, volgestauwd met zachte beertjes en andere knuffelspullen ter onderstutting, want 3 van de 4 kittens kunnen zichzelf niet rechtop houden.
 
De Kattenbrigade is gevestigd in een onopvallend rijhuis, maar binnen weet je niet waar eerst kijken : het hele interieur is aangepast aan de poezen. Overal krabpalen, nestjes en schuilplekken in alle kleuren en maten. Niets meer of minder dan een poezenparadijs. En natuurlijk de onontbeerlijke benchen, allemaal ingericht als mini-poezenpaleizen.
 
Diny en Sab werken zo hygiënisch mogelijk en proberen de zieken van de gezonden te scheiden, wat geen simpele opdracht is met zoveel poezen in de opvang. Hun verhalen zijn zeer gelijklopend aan de ervaringen (en frustraties!) van Kat de Goede Hoop. Samengevat : er zijn veel teveel poezen-in-nood, in verhouding tot het aantal mensen dat de handen uit de mouwen steekt, waardoor alle lasten telkens weer op dezelfde schouders terecht komen.
 
We zijn dan ook met gemengde gevoelens vertrokken : enerzijds zeer dankbaar omdat De Kattenbrigade het 'kwartetje' wilden overnemen, anderzijds met schuldgevoelens omdat ook zij overbevraagd worden en het water hen vaak aan de lippen staat.
 
Diny en Sab zijn twee dames die ijzer met handen breken. Boven op alle andere zorgen, worden zij nu ook nog eens geconfronteerd met een urgent zwerfpoezenprobleem (zie de Facebook-pagina van Kat de Goede Hoop, of hun eigen website onder het menu 'nieuws'). Ga vlug kijken waarmee ze hulp kunnen gebruiken en help mee zoeken naar een veilige uitzetplek voor één van hun zwervertjes.
 
Want - om in herhaling te vallen - je kan niet alle poezen ter wereld redden, maar wèl de wereld van één poes!

1 opmerking:

  1. Er staat een foutje in de link naar de site van de Kattenbrigade.
    Hier is het juiste adres:
    http://www.everyoneweb.com/dekattenbrigade

    BeantwoordenVerwijderen