Over mij

Mijn foto
Gent, Oost-Vlaanderen, Belgium

dinsdag 8 mei 2012

OOGOPERATIE TOUIE EN ZORGENKIND ZELDA
Touie herstelt goed na haar oogoperatie. Ze is nog niet helemaal de oude, maar je ziet dat ze zich elke dag wat beter voelt. De eerste dagen bleef ze in haar nestje liggen, maar nu gaat ze alweer regelmatig op stap (zoals ze voorheen ook al deed) – één rondje living en mevrouw houdt het al voor bekeken. Ze is het liefst ‘thuis’ in haar bench (weliswaar met de deur open) van waaruit ze aan de ene kant de vogeltjes, de eendjes en de wind-door-de-bomen kan zien, en aan de andere kant het va et vient van hier en daar een mens, en verder óveral poezen.
De liefste, makkelijkste, rustigste, vriendelijkste ‘compagnon de route’ die er bestaat. Wie wordt haar bovenste beste maatje en omgekeerd??


Zelda, Zelda, Zelda…zo mooi, zo lief en zo aan je lot overgelaten. Letterlijk in de goot gevonden en opgeraapt door een Goed Mens (ze zijn eerder uitzonderlijk, maar ze bestaan), die niet goed raad met je wist. Wat was er gebeurd? Waarom hing je staart zo slap? En vanwaar die onophoudelijke diaree? Ook in de opvang blijft het gissen : Zelda is hoogstwaarschijnlijk aangereden met als gevolg een lamme staart en vermoedelijk feacale incontinentie. Dat betekent dat er een zenuw geraakt is waardoor ze haar stoelgang niet meer kan ophouden. Om alle mogelijke andere oorzaken uit te sluiten, is ze grondig ontwormd en staat ze voor de komende 14 dagen op een anti-diareekuur, gecombineerd met gastro-intestinale voeding. En helaas is ze hoogzwanger….Het is onzeker of de kittens nog leven en zoja, of zij in staat is om spontaan te bevallen. Veel zal pas duidelijk zijn over een paar weken. Verzwaardt ze ondertussen, dan leven de kittens nog. Zo niet, dan wordt ze gesteriliseerd en tegelijkertijd wordt de staart geamputeerd. Extra complicatie : verzwaardt ze wel maar bevalt ze niet, dan volgt een keizersnede. In elk geval wordt er de eerste tijd zo weinig mogelijk ingrepen, zodat ze kan bekomen en aansterken.Zelda krijgt alle kansen. Het is echter onzeker welke beslissing op termijn moet genomen worden : indien de diaree stopt en de kittens zijn ofwel niet meer in leven, ofwel goed en wel geplaatst, dan ligt nog een lang leven voor haar open. Indien de diaree echter veroorzaakt wordt door een definitieve beschadiging van een vitale zenuw en ze blijft pijn houden (waartegen ze nu Metacam krijgt), dan zal er een zeer lastige beslissing moeten genomen worden.Zelda’s levenskwaliteit staat voorop. Incontinentie na een aanrijding is een frequent voorkomende aandoening die na verloop van tijd kan verdwijnen. We zetten hoe dan ook alles op alles. Wie weet…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten